Tatjana3

Tatjana Marcet is de HR Coördinator binnen Sol Suriname, en heeft de training  ‘Excel voor HR professionals’ gevolgd, na een introductieworkshop. Tijdens deze training wordt er naast optimaler gebruik maken van Excel, ook aandacht besteed aan data-analyse met Microsoft PowerBI, een tool welke ideaal is voor het visualiseren/zichtbaar maken van data en het maken van dashboards.

“Ik kreeg op Facebook de advertentie voor de training te zien op mijn timeline, en heb die na de workshop ook gelijk aanbevolen aan mijn collega’s van de andere afdelingen. Dit was duidelijk iets dat we nodig hebben binnen het bedrijf’, vertelt ze.

 

“We doen binnen Sol Suriname wel veel in Excel, maar we doen ook nog veel manuaal. Zelf wil ik naar het niveau van Power BI, maar daarvoor zou ik Excel veel beter moeten beheersen.” Momenteel gebruikt ze binnen haar HR-functie de software voor het verwerken en analyseren van overwerk. “Excel maakt het rapporteren veel overzichtelijker waardoor het makkelijker is voor de managers om de data te begrijpen. Alles is in één klap te zien, en je kan dan ook effectiever plannen. Ik heb de keuze gemaakt om overtime te gebruiken als pilot na de training, en dat gaat tot nu toe wel goed. Excel biedt mogelijkheden voor het genereren van duidelijke grafieken waar je ten opzichte van het budget kan zien waar we staan als bedrijf. Ik kan nu ook veel makkelijker over mijn werk praten tijdens presentaties.”

 

De locatie van de trainingen vond Tatjana prima, maar de bediening en voorzieningen lieten soms te wensen over. “Dat was wel minder. De trainer, dhr. Cameron, heeft de verantwoordelijken ook aangesproken daarover, maar ook uit zulke situaties kon hij dan weer praktische voorbeelden halen, en vragen stellen zoals ‘hoe zou jij hier binnen jou bedrijf mee omgaan?’ Zo waren er ook meerdere voorbeelden van problemen die in vrijwel alle organisaties voorkomen. Ook de tijden kwamen goed uit: in de ochtend op de zaterdag. Je bent dan niet met werk bezig en kan de informatie beter opnemen. Ik vond wel dat het wat langer mocht duren. Zelfs nog 6 of 7 weken extra.”

 

Ze zegt wel behoefte te hebben aan een natraject, maar dan in een setting van One-on-one coaching.

“Dat is meer voor mezelf. Ik ben er niet constant mee bezig waardoor bepaalde informatie soms gaat verwateren, maar wanneer je iemand hebt om samen mee te werken aan bepaalde sheets dan is de informatie over hoe het programma werkt sneller te achterhalen. Het is dan ook echt toegespitst op HR, want de trainer had een aantal voorbeelden waarmee we konden oefenen, maar mijn behoefte heeft meer te maken met de specifieke taken in mijn werk. Bijvoorbeeld mijn rapportages en overwerk, hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Waar moet je aan denken? Wat is je KPI? Hoe ga je dat verder uitwerken, rapporteren en monitoren? In een een-op-een sessie zou ik dus een betere afsplitsing kunnen doen aan de hand van de verschillende HR-taken.”

 

Tatjana blikt terug op een leerrijke training, maar vind ook dat er beter gelet moet worden op het instapniveau van de trainees. “Dhr. Cameron is een zeer kundige trainer en het tempo was goed bij te houden, ondanks het feit dat ik niet zo een uitgebreide voorkennis van Excel had. Maar het zou toch beter zijn als de trainees wat beter gegroepeerd worden aan de hand van in hoeverre ze Excel al beheersen. Voor mij was het in ieder geval een echte eyeopener van wat er allemaal mogelijk is met de software, en misschien kan ik nog een follow-up training doen met wat meer diepgang. Ik had na de introductiecursus dhr. Cameron gevraagd om binnen het bedrijf een demo te doen voor de verschillende afdelingen. Het is goed te gebruiken door de Sales, Logistics en Finance uiteraard.”