IMG-20180410-WA0002

Angela de Abreu (HR Lead-Employees and Labour Relations IAmGold Rosebel Gold Mines)

 

De training Data Analytics voor HR Professionals was voor mij in één woord: mindblowing!

Ik had totaal niet verwacht dat de inhoud er zo uit zou zien. De persoon die dit in elkaar heeft gezet heeft het heel goed bedacht want het spreekt ons allemaal aan. Ongeacht als je van de Mijnindustrie afkomstig bent, of werkzaam bij een Verzekeringsmaatschappij of Food & Beverage leverancier. De behandelde onderwerpen komen bij alle HR departementen voor. Ik vind de opzet perfect.

 

Wat ik geleerd heb kan ik meteen toepassen in mijn dagelijks werk. Ik ben inmiddels al 10 maanden werkzaam als HR Adviseur op de afdeling Employee Relations bij Rosebel Gold Mines. Toen ik pas het bedrijf intrad had ik het gevoel dat men een andere taal sprak. Geen Frans of andere moeilijke taal, maar een aparte HR taal op zichzelf. Door deze training ben ik sneller bepaalde termen gaan begrijpen en kan ik de manier van denken en data analyseren binnen het bedrijf wat beter volgen.

 

Dit was voor mij de eerste training bij Excel Suriname. Ik heb wel meerdere conferenties bijgewoond waaronder Strategisch HR en een introductie workshop voor HR Analytics. Toch was de training heel verassend, dynamisch, en veel meer dan ik verwacht had. Het is een Excel training, dus ik dacht dat het meer administratie gericht zou zijn zoals formules leren en andere werkingen van Excel. Maar de focus is voornamelijk op wat we nu op dit moment meemaken binnen HR.

 

Door de jaren heen is er een transformatie ontstaan binnen HR en deze training gaat met de trends mee. De trainer leert je ‘out of the box thinking’ wanneer het gaat om het vormgeven van data analyse. Hoe bepaal je de juiste context? Hoe bereik je de gewenste resultaten die het management team zullen aanspreken? Dit zijn enkele vragen die beantwoord worden tijdens de training.

Nu ben ik ook in staat zelf met voorstellen te komen binnen mijn vakgebied, die erin kunnen resulteren het werk te vergemakkelijken en methodes te vinden om valide data te genereren voor ons management team. Een van mijn taken is het opstellen van periodieke rapportages, die wij moeten kunnen vertalen in een actie plan. Wat ik geleerd heb pas ik nu toe om me daarop voor te bereiden.

 

De training wordt op een snel tempo verzorgd, maar dat verwacht je wel op dit niveau. Alles valt en staat met hoe snel jij de informatie verwerkt. Het vergt ook extra tijd om het te begrijpen, en ik vond het moeilijk te combineren met een fulltime baan. Het is best wel zware stof, en ik denk niet dat de doorsnee trainee zou kunnen volhouden alle zeven weken. Op sommige momenten had ik wat moeite om bij te benen tijdens de les, maar ik ging dan thuis de leerstof weer doornemen en zo kwam ik er wel uit. De presentatie was ook goed. Hoog tempo, maar duidelijk. De trainer daagt je uit om meer te doen, meer te leren, meer te presteren en niet genoegen te nemen met het mindere. Als trainee moet je dus goed opletten, vragen stellen, tot je nemen wat op dat moment is behandeld, en de lesstof zelf thuis uitproberen.